Konsten att stå fri

I det här numret har vi fört samman regissören, dramatikern och aktivisten America Vera-Zavala med Måns Lagerlöf som har lämnat sin chefsposition på Riksteatern för att jobba på Naturskyddsföreningen som kanslichef. Det blir ett samtal om hur man på lämpligast sätt försöker förändra världen – via teatern eller via aktivismen. Men också om problemen med en instrumentell teatersyn och vad det finns för hot mot konstens frihet idag.

Den brittiska regissören Katie Mitchell har uppmärksammats för sina nyskapande teaterproduktioner där hon sammanför teater och film. I vår intervju berättar hon om sitt sätt att arbeta med, och sin syn på, teater.

Théâtre du Soleils och Robert Lepages projekt »Kanata«, där de skildrar Kanadas ursprungsbefolkning, blev minst sagt ifrågasatt redan innan sin premiär. Det uppstod en diskussion om kulturell appropriering. Vi skriver om den kontroversiella uppsättningen.

Vi har också besökt en internationell konferens för kvinnliga dramatiker, WPIC, som nu senast hölls i Chile. Vad har egentligen kvinnliga dramatiker världen över gemensamt och vad betyder denna möjlighet till nätverkande för dem?

Det poddas för fullt, även inom teatern. Vi går igenom några intressanta teaterpoddar och vilka förutsättningar som råder för att driva en podd.

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Stephen Cummiskey

 

 

I numrets teaterspaning frågar vi några skådespelare, regissörer, teaterchefer samt Teaterförbundets ordförande hur arbetsvillkoren kommer se ut om 20 år inom Teatersverige. Och i teaterkrönikan tar Thorbjörn Tännsjö, professor emeritus i praktisk filosofi, avstamp i Mefistofiguren i Goethes »Faust« och väcker frågan om det är möjligt att medvetet sträva efter det onda.

Dramatikern och regissören Monica Wilderoth har skrivit numrets pjäs »Lupinerna« – om flickan Janna, uppväxt i ett miljonprogramsområde – som är byggd på intervjuer med en mängd kvinnor om vad frihet är för dem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANNONSER
ANNONSER
Löpande prenumeration

 

Det finns nu möjlighet att välja en löpande prenumeration, där kostnaden dras varje månad. Du betalar bara en krona första månaden, sedan tjugofem kronor per månad. Och du kan avsluta din prenumeration när du vill. Beställningen gör du via vårt prenumerationsformulär. Välj ”Löpande prenumeration” och sedan ”Återkommande kortbetalning”:

Nätverkstan Kulturtidskrifter (premium.se)

Månadens citat

»Självklart ska vi stå upp för och försvara den fria konsten och kulturen, men till vilket pris? Och vem är det som får betala?«

 

Isabel Cruz Liljegren

 

Folkoperan