Från Institutet till Gudarna

I Tornedalen har Institutet under drygt ett år byggt upp en teaterverkstad som sammanför konstnärer från olika discipliner. Vi har begett oss till Vitsaniemi för att uppleva Institutets minifestival There is a crack in everything och intervjua Markus Öhrn, konstnärlig ledare.

Vi har även farit till Tokalynga för att träffa Robert Jakobsson, som ända sedan han var med och grundade Teater Albatross varit en centralfigur i denna frigrupp som verkar i Grotowskis anda.

Alla rollbesättare idag har att förhålla sig till tankar om representation och identitet. Det menar Kent Sjöström, docent vid Teaterhögskolan i Malmö. I sin essä tar han sig an begreppen identitet och representation ur ett brechtianskt perspektiv.

Den serbiske regissören Anja Suša anser att all teater är politisk. I vår intervju berättar hon om skillnaden mellan att arbeta i Serbien och i Sverige, och om sin teatersyn.

Vi har besökt tyska Oberammergau och intervjuat regissören Christian Stückl inför de gigantiska passionsspel som skulle hållits denna sommar, men som i spåren av coronapandemin nu har skjutits upp till sommaren 2022.

I teaterkrönikan skriver Gunnar Bjursell, professor emeritus vid Karolinska Institutet, om hur kultur och teater rent 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Foto: Jonas Jörneberg

 

 

 

konkret påverkar vår hjärnas uppbyggnad och hur viktig kulturen är för vår personliga utveckling och för vårt samhälle.

Numrets pjäs är Gudarna – La tragedia umana – av skådespelaren, regissören och dramatikern Emanuelle Davin – som handlar om skeva manlighetsideal och deras konsekvenser. I vår intervju berättar Emanuelle Davin att hon vill bredda teatern, göra den mer demokratisk. Hon syftar på att även locka den manliga publiken och folk som »röstar höger«. Ska man tro henne har Teater Reflex uppsättning av Gudarna också lyckats med detta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANNONSER
ANNONSER
Löpande prenumeration

 

Det finns nu möjlighet att välja en löpande prenumeration, där kostnaden dras varje månad. Du betalar bara en krona första månaden, sedan tjugofem kronor per månad. Och du kan avsluta din prenumeration när du vill. Beställningen gör du via vårt prenumerationsformulär. Välj ”Löpande prenumeration” och sedan ”Återkommande kortbetalning”:

Nätverkstan Kulturtidskrifter (premium.se)

Månadens citat

»Självklart ska vi stå upp för och försvara den fria konsten och kulturen, men till vilket pris? Och vem är det som får betala?«

 

Isabel Cruz Liljegren

 

Folkoperan