Varning för bolagisering

Det blir allt vanligare att kommuner och landsting letar samordningsvinster inom kultursektorn, genom att bilda storbolag. Vi har tittat närmare på vad det innebär för den konstnärliga kvaliteten och friheten och finner anledning att känna oro.

Vi har fört samman regissörerna Farnaz Arbabi, Marcus Lindeen och Mattias Andersson för ett samtal om stora frågor som fiktion kontra verklighet, representation på scen och vad politisk teater egentligen är.

Idag får frigrupper strida för sin överlevnad, men hur såg det ut för sjuttio år sedan? Vi har intervjuat Ingrid Edström om hennes period på Teatern i Gamla stan, Stockholms mest omtalade frigrupp under 1950-talet.

August Strindberg Repertory Theatre på Manhattan spelar enbart dramatik av Strindberg. Läs vår intervju med Robert Greer, som driver teatern och vars nästa stora projekt är att iscensätta »Till Damaskus«-trilogin.

 Omslag
 

Israeliske Moshe Ivgy menar att kultur har blivit ett opium för folket och är missnöjd med kulturens roll i sitt hemland. Vi har träffat en frispråkig skådespelare som gärna talar politik och religion.

Vi har träffat Deutsches Schauspielhaus nya chef Karin Beier, som vill att teatern ska stå mitt i samhällsdebatten och tror att varje konstnärlig ledare, som vill bli bedömd seriöst, arbetar med ett modernt uttryck och med en politisk vinkel.

I numrets teaterkrönika berättar sångerskan Idde Schultz om en pinsam incident, i samband med ett applådtack efter en teaterföreställning, och passar på att be om ursäkt för fadäsen.

Vi publicerar även Kristian Hallbergs pjäs »Variation« som handlar om hur svårt det kan vara att se förbi sina egna fördomar. 

 

ANNONSER
ANNONSER
Beställ digitala lösnummer

Nu kan du beställa en korttidsprenumeration av Teatertidningen, där du får tillgång till vårt senaste nummer och hela vårt digitala arkiv. Då får du cirka en månad på dig att läsa numret. Det kostar 50 kronor. Beställningen gör du via vårt prenumerationsformulär. Gå till ”prenumerera” (ovan) och klicka dig vidare.

Månadens citat

»Det finns ­­– med risk för att framstå som den kvasiintellektuella humorsnobb jag troligen är, samt låta aningen dramatisk – inget mer nedslående, ingen starkare känsla av mänskligt misslyckande (givet de kreativa, nyfikna och innovativa varelser vi är), än att höra ett slitet, förutsägbart skämt reproduceras samtidigt som skrattsalvorna rasar runtomkring en.«

 

David Wiberg

 

Folkoperan