Teatern och marknaden

Hur påverkar entreprenörsanda och managementidéer teatern? Och vad innebär differentierad prissättning på teaterbiljetter? Det verkar bli allt vanligare att teatrar sätter olika priser beroende på vilken uppsättning och vilka platser i salongen biljetten avser. Vi finner att den ekonomiska analysen har klivit in i biljettkassan.

Vi har talat med Bengt Jacobsson, professor i företagsekonomi, för att ta reda på hur kulturpolitiken har förändrats sedan 70-talets idéer om att motverka kommersialismens negativa verkningar, till dagens, där kulturen ska vara en del av marknaden.

Den normkritiska dramatikern och scenkonstnären Isabel Cruz Liljegren vill väcka tankar om stora filosofiska frågor, som livet och döden. Vi har träffat henne.

Anna Takanen, ny teaterchef på Kulturhuset Stadsteatern, berättar för oss att hon vill fortsätta arbeta för att alla ska känna sig välkomna på Stadsteatern. Och att hon önskar sig mer »konstpolitik« inom kulturpolitiken.

Nils Poppe var ett skrattets geni. En folkets företrädare, med en utsökt komisk tajming och en häpnadsväckande kroppskontroll. Läs vår essä om honom.

 

 

 

 

Missa inte heller essän om den franske scenkonstnären Joël Pommerat, som lyfter fram varje människas dröm om att få leva ett anständigt liv.

Lars Øyno, som leder Grusomhetens Teater, skriver om hur de tar avstamp i Artauds manifest och med sin scenkonst önskar revoltera mot vår resignerade tidsanda och kultur. Medan musikern och poeten Mattias Alkberg i teaterkrönikan ger sig i kast med begreppet intersektionalitet.

Numrets pjäs är Emma Roswalls »Don Juan was here«. I vår mejlintervju konstaterar Roswall att den idealiserade bilden av mannen som lever i nuet och konsumerar kvinnor är så överrepresenterad i vår kultur att den har blivit normaliserad.

ANNONSER
ANNONSER
Löpande prenumeration

 

Det finns nu möjlighet att välja en löpande prenumeration, där kostnaden dras varje månad. Du betalar bara en krona första månaden, sedan tjugofem kronor per månad. Och du kan avsluta din prenumeration när du vill. Beställningen gör du via vårt prenumerationsformulär. Välj ”Löpande prenumeration” och sedan ”Återkommande kortbetalning”:

Nätverkstan Kulturtidskrifter (premium.se)

Månadens citat

»Självklart ska vi stå upp för och försvara den fria konsten och kulturen, men till vilket pris? Och vem är det som får betala?«

 

Isabel Cruz Liljegren

 

Folkoperan