Hårt frigruppsliv i Skåne

I det här dubbelnumret är vårt huvudtema det tuffa läget för frigrupperna i Region Skåne, medan vårt sidotema handlar om tystnadskulturer. Vi tittar i vår huvudartikel närmare på hur Skånes frigrupper har drabbats av att Region Skåne detta år har dragit in utvecklingsbidragen, och intervjuar Karin Johansson-Mex, teaterchef på Skillinge teater, och Erik Holmström som driver Malmö dockteater. Vi publicerar en satir av Erik Holmström, »Inga Trubbél – teaterentreprenör«. Freja Hallberg, regissör och konstnärlig ledare för Potatopotato, skriver i sin dagboksliknande text skildrar en hektisk vecka i frigruppslivet. Medan regissören och skådespelaren August Lindmark ifrågasätter i sin artikel om det är värt att försöka överleva till vilket pris som helst som frigrupp.

Vidare intervjuar vi kultur- och demokratiminister Amanda Lind om tystnadskulturer och vilka hot som finns mot teatern idag. Dramaturgen Anna Berg, tidigare anställd på Dramaten, skriver om sina erfarenheter från Dramaten som arbetsplats – om just tystnadskulturen där. Och i numrets spaning frågar vi fem personer, verksamma inom scenkonstområdet, hur de tror att teatrarna kommer hantera sexuella trakasserier och tystnadskulturer om 20 år.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Foto: Potatopotato

 

 

Vi samtalar också med dramaturgen Anna Kölén om dramaturgens roll som teaterns inre kritiker. Och vi skriver om att uppleva livestreamade scenkonstföreställningar på bio – vad det innebär för publiken och för skådespelarna. Vi har besökt Actors Theatre i Kentucky, USA, ett drivhus för amerikansk teater. Och vi rapporterar från årets Theatertreffen i Berlin.

Författaren Tone Schunnesson berättar i sin teaterkrönika om sina dubbla känslor inför att se hennes dramatisering av »Jane Eyre« lämna boksidorna och få liv på scen.

Numrets pjäs är »Hierarchy of needs«, av skådespelaren Adel Darwish , där han väcker filosofiska frågor kring vad frihet är.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANNONSER
ANNONSER
Löpande prenumeration

 

Det finns nu möjlighet att välja en löpande prenumeration, där kostnaden dras varje månad. Du betalar bara en krona första månaden, sedan tjugofem kronor per månad. Och du kan avsluta din prenumeration när du vill. Beställningen gör du via vårt prenumerationsformulär. Välj ”Löpande prenumeration” och sedan ”Återkommande kortbetalning”:

Nätverkstan Kulturtidskrifter (premium.se)

Månadens citat

»Självklart ska vi stå upp för och försvara den fria konsten och kulturen, men till vilket pris? Och vem är det som får betala?«

 

Isabel Cruz Liljegren

 

Folkoperan