Inte utan min vd?

I det här numret tittar vi närmare på ledarskap – i synnerhet delade sådana – när det gäller svenska teatrar. Vilka är för- och nackdelarna med delat ledarskap? Vi har samtalat med Petra Brylander, Michael Cocke och Carolina Frände som alla tre har lång erfarenhet av att leda teatrar. Vi intervjuar också regissören Staffan Valdemar Holm, som inte bara har lett Dramaten och Malmö stadsteater utan även varit konstnärlig ledare för tyska Düsseldorfer Schauspielhaus.

Hur har det varit med ledarskapet historiskt sett? Det undersöker vi genom några nedslag i teaterhistorien och genom att minnas teaterchefer som Vivica Bandler, Karin Kavli och Ingmar Bergman.

Malin Axelsson, som nyligen lämnade sin post som konstnärlig ledare för Sveriges Radio Drama, skriver i sin teaterkrönika att hon uppskattat att vara chef även om det inte alltid är lätt att fokusera på rätt saker.

Hélène Ohlsson, filosofie doktor i teatervetenskap, skådespelare och regissör, tar ett historiskt grepp i sin essä på den komplexa relationen mellan kvinnliga scenkonstnärer och deras officiella, eller inofficiella, chefer på Dramaten.

Vad händer med vårt samtal om teater, och med teatern som konstform, ifall de fast anställda teaterkritikerna försvinner helt från våra redaktioner?

 

 

 

 

 

 

 

  Foto: Leonard Stenberg

 

 

Det undrar teaterkritikern Lars Ring, som denna höst slutade sin fasta anställning på Svenska Dagbladet.

Rikard Hoogland, lektor i teatervetenskap, skriver om Den internationella Fossefestivalen på Det norske teatret i Oslo, och om Fosses dramatik.

I februari har regissören och dramatikern Jens Ohlin premiär på »Misantroperna« på Folkteatern Göteborg, som är hans bearbetning av Molières »Misantropen«. Vi har mejlintervjuat honom.

Numrets pjäs är »Lilla måsen« av Maria Olsson, teatervetare och dramatiker, där hon tar avstamp i Tjechovs klassiker »Måsen«, men ändrar slutet radikalt och koncentrerar pjäsen till två teman – kärlek och avundsjuka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANNONSER
ANNONSER
Löpande prenumeration

 

Det finns nu möjlighet att välja en löpande prenumeration, där kostnaden dras varje månad. Du betalar bara en krona första månaden, sedan tjugofem kronor per månad. Och du kan avsluta din prenumeration när du vill. Beställningen gör du via vårt prenumerationsformulär. Välj ”Löpande prenumeration” och sedan ”Återkommande kortbetalning”:

Nätverkstan Kulturtidskrifter (premium.se)

Månadens citat

»Självklart ska vi stå upp för och försvara den fria konsten och kulturen, men till vilket pris? Och vem är det som får betala?«

 

Isabel Cruz Liljegren

 

Folkoperan