Många talar om mångfald

I det här numret av Teatertidningen tittar vi närmare på representation och mångfald, ur olika perspektiv. Ett sätt att främja mångfald på våra scener är att vidga rekryteringen till våra skådespelarutbildningar. Vi skriver om nystartade Angereds teaterskola som arbetar aktivt med detta. Och vi har talat med Stockholms dramatiska högskola och med Teaterhögskolan i Luleå om hur de närmar sig representationsfrågorna.

Skådespelaren, regissören, transaktivisten (med mera) Aleksa Lundberg har fått känna på hur det är att inte uppfylla normer inom Teatersverige. I vår intervju berättar hon om sina erfarenheter.

Vi skriver om Tornedalsteatern som har lyckats höja statusen på sin regions minoritetsspråk Miänkieli och som förmedlar tornedalingarnas egna historier.

Maxim Gorki Theater i Berlin är måna om att spegla hela sin stads befolkning och är omtalade för sitt framgångsrika arbete med representation. Vi besökte teatern och fick en intervju med den ene av de två ledarna, Jens Hillje.

Sibylle Bergs pjäs »Det säger mig ingenting, det så kallade därute« har spelats för fulla hus på Maxim Gorki Theater och gästspelade i Stockholm under Bergmanfestivalen. Vi har intervjuat författaren och dramatikern Sibylle Berg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Mikael Silkeberg

 

I numrets chefsintervju träffar vi Göteborgs stadsteaters konstnärlige ledare Pontus Stenshäll, som säger sig vilja öka mångfalden på stadsteaterns scen.

Litteraturprofessorn och författaren Ebba Witt-Brattström skriver i teaterkrönikan om sin längtan efter sammansatta kvinnoroller och att hon är trött på »konserverad gubbgröt«.

Numrets pjäs är »Kalle Haglund med ockulta föreställningar«, av Kalle Haglund som är författare, dramatiker, komiker, musiker och poet. I denna monolog möter publiken en vilsen man som försöker rekonstruera sig själv genom ockultism.

ANNONSER
ANNONSER
Löpande prenumeration

 

Det finns nu möjlighet att välja en löpande prenumeration, där kostnaden dras varje månad. Du betalar bara en krona första månaden, sedan tjugofem kronor per månad. Och du kan avsluta din prenumeration när du vill. Beställningen gör du via vårt prenumerationsformulär. Välj ”Löpande prenumeration” och sedan ”Återkommande kortbetalning”:

Nätverkstan Kulturtidskrifter (premium.se)

Månadens citat

»Självklart ska vi stå upp för och försvara den fria konsten och kulturen, men till vilket pris? Och vem är det som får betala?«

 

Isabel Cruz Liljegren

 

Folkoperan