Kulturpolitiskt samtal från releasen den 21/9 2020

 Hur ska barnteatern nå sin publik?

– barn och ungas rätt till scenkonst och kultur i skolan

Det var inriktningen på det kulturpolitiska samtal som hölls under vår release den 21 september 2020, på Elverket, i samarbete med Svenska ASSITEJ. Och som finns att se i vimeo-länken nedan.

Teatertidningen nr 2-3 2020 tog upp frågan om hur scenkonst för barn och unga når sin publik. Varje skoldag möter tusentalsbarn en scenkonstföreställning runt om i landet. Samtidigt finns det elever på högstadiet och gymnasiet som aldrig sett en teater- eller dansföreställning under hela sin skoltid. I Norge har man en fungerande modell där alla barn kontinuerligt garanteras scenkonstupplevelser under sin skoltid. Varför lyckas vi inte i Sverige?

För att följa upp denna fråga bjöd vi in Christer Nylander (L) och Lawen Redar (S) från Riksdagens kulturutskott, samt Michael Cocke, Svenska ASSITEJ, till en diskussion om scenkonstens plats och möjligheter i skolan. Moderator var Ylva Lagercrantz Spindler, kulturskribent och teaterkritiker. 

 

https://vimeo.com/461734631

 

 

 

 

Löpande prenumeration

 

Det finns nu möjlighet att välja en löpande prenumeration, där kostnaden dras varje månad. Du betalar bara en krona första månaden, sedan tjugofem kronor per månad. Och du kan avsluta din prenumeration när du vill. Beställningen gör du via vårt prenumerationsformulär. Välj ”Löpande prenumeration” och sedan ”Återkommande kortbetalning”:

Nätverkstan Kulturtidskrifter (premium.se)

Månadens citat

»Självklart ska vi stå upp för och försvara den fria konsten och kulturen, men till vilket pris? Och vem är det som får betala?«

 

Isabel Cruz Liljegren

 

Folkoperan